Paardencoaching

Ik werk meestal met mijn eigen paard. Mijn lieve merrie Daula is het coachen met cliënten gewend. Zij heeft een goede instelling en zachtaardig karakter. Ik maak geen gebruik van manegepaarden! Het welzijn van het paard staat bij mij voorop. Het is fijn om erop te kunnen vertrouwen dat het paard oorspronkelijk kan reageren om jou als cliënt te laten zien wat er gebeurt. Zij is gewend om met mensen te werken en doen dat met plezier. De veiligheid van cliënten en paarden staan bij mij voorop. Je zal als cliënt dan ook niet iets doen tegen je gevoel in.

Werkwijze

Vooraf vindt een intake plaats waarin we samen kijken of en welke vorm van paardencoaching het beste bij je past. Je hoeft geen paardenliefhebber te zijn om van paarden te leren! Coaching met paarden is ook geschikt voor mensen die angst hebben voor paarden. Er gebeurt niets zonder je toestemming of zonder begeleiding. De deelnemer en het paard ontmoeten elkaar in de bak, stal of weide. Het paard wordt niet gereden en heeft niets met paardrijden te maken. Alle oefeningen worden op de grond uitgevoerd. In een korte tijd krijg je als deelnemer / groep antwoord op jouw (leer)vraag. 

Voor wie is paardencoaching geschikt?

  • Mensen die loopbaankeuzes willen/moeten maken
  • Mensen die een burn-out of gezondheidsklachten hebben
  • Hoogsensitieve tieners en volwassenen
  • Mensen met psychische problematiek
  • Individuele Leiderschapsvragen (directeuren, managers)
  • Teams van bedrijven (teambuilding)

Ratio overheerst het gevoel 

In het dagelijks leven overheerst onze ratio waardoor ons gevoelsleven weinig ruimte krijgt. Of dat nu in het werk of in privésituaties is. Je neemt jezelf overal mee naartoe. Hierdoor worden mensen van hun kern verwijderd.  Je kunt dan het gevoel hebben niet meer te weten waar je staat of wie je bent. En opgebrandd raken. Paarden helpen mensen hun gevoelens en die van anderen beter te leren begrijpen en ermee om te leren gaan. Omgang met paarden leert je beter te communiceren, grenzen te ervaren, in het moment te zijn en te ervaren / leren doen. Hoe dat komt, heeft te maken met hoe de paarden op elkaar zijn afgestemd.

Inchange-advies Paardencoaching

De weg van het paard

Paarden zijn kuddedieren en hebben grotere overlevingskansen als zij in de kudde blijven. Paarden leven in groepen en gebruiken vele signalen om met elkaar te communiceren. Het sparren dat zij onderling doen heeft als doel de kudde te versterken en te verbinden. De strijd om de juiste rangorde verstrekt hierin het samenleven. Ze communiceren door kleine gebaren en handelen authentiek. Het paard zoekt orde in de groep en kiest intuïtief de leider die de rust kan brengen. Dit vergroot zijn overlevingskansen. Paarden staan dicht bij de natuur en kunnen op een natuurlijke manier je de weg naar jezelf wijzen. Een paard is niet belast met continue gedachtestroom. Het heeft geen conceptuele identiteit, zoals mensen. Het paard neemt waar zoals het is.  Ze leven in het nu. Op het moment dat je in contact met de paarden komt dan maak je onderdeel van de kudde uit. Het paard zoekt naar duidelijke communicatie in houding en gedrag. Je krijgt directe en heldere feedback door hun manier van doen.  

Ervaring van een client..

Op een dag liep mijn client per ongeluk de stal in. Ze had niets met paarden en was er eigenlijk bang voor. Ik vertelde haar hoe ik aan het paard was gekomen. Al snel maakte het paard Thorben contact met haar. Even later legde hij zijn hoofd op haar schouder en sloot Thorben zijn ogen. Ontroerend om te zien. Hij was op stal best een heerschap. Ik keek dan ook mijn ogen uit toen hij mijn client spiegelde! Voor de klant was dit een bijzonder moment. Nog nooit had ze iemand laat staan zo’n paard zo dichtbij laten komen. Voordat ik het wist liep mijn klant met het paard door de bak…hij liep achter haar aan. Eerst overheerste een gevoel van angst bij mijn client. Ik gaf haar spelenderwijs een aantal oefeningen om te ontdekken waar haar kracht lag. En het bleek dat Thorben heel erg goed goed kon teruggeven door te spiegelen wat er speelde bij de client. Tijdens de oefening ontdekte de client dat ze niet meer alles alleen wilde doen. Dat deed ze voorheen wel. Op het moment dat ze dat uitsprak kwam het paard naast haar staan. Hij spiegelde direct haar wens. Een mooi metafoor wat haar heeft geholpen dichter bij dit gevoel te komen. Mijn client heeft door dit inzicht een meer passende switch gemaakt van baan. Een die meer paste bij haar mogelijkheden.

Passie voor paarden

Van kinds af aan heb ik een passie voor paarden. Later had ik ambities in de dressuur en jureerde ik en bemiddelde paarden voor de sport maar raakte ik door ambitie gaandeweg het gevoel met de paarden kwijt. Het is gek hoe het kan lopen. Na een val van een van mijn talenvolste paarden raakte ik een tijd uit de running. Het werd een tijd van bezinning. Maar ik kwam in deze periode tot een heel ander inzicht. En op een ander pad. In deze periode hebben de paarden mij eigenlijk de weg gewezen. Dat ben ik verder gaan onderzoeken. Ik verkocht mijn paard naar het buitenland en heb toen besloten niet meer op dezelfde voet verder te gaan. Niet meer op het paard te rijden maar door de paarden nu in te zetten om anderen te helpen. Hiervoor heb ik een eigen paardencoachingsprogramma ontwikkeld: ’terug naar jezelf via de weg van het paard’!

Thorben en Jill Yohai